Bosklassen 2018

Dinsdag:

Met enige vertraging zijn we met volgeladen bus richting Balen vertrokken… Op naar een toffe bosklas!

Na een fikse busrit verdiepten de leerlingen van het derde leerjaar zich in de kruiden die onze mooie natuur rijk is. Zo leerden ze dat brandnetels niet alleen in gerechten kan verwerkt worden, maar ook in de Eerste Wereldoorlog gevlochten werden tot netelverband. Verder leerden we hageleer, hop en smeerwortel en de gids vertelde ons alles over vleesetende plantjes...

Beurtelings trokken we het bos in en leerden we heel wat over het gemengd bos en de verschillende Boomsoorten en aan de Molse Meren bewonderden we enkele watervogels.

In de namiddag gingen het vierde leerjaar op jacht naar waterbeestjes en leerden ze het belang van water kennen.

Na een lekkere spaghetti lieten we de remmen los op de speeltuin en om af te sluiten waagden we ons aan enkele danspasjes en om tot rust te komen, gingen we nog even dromen bij kaarslicht,… het was een fijne dag!

                      

   

   

   

Woensdag:

Na een korte maar goede nachtrust begonnen we aan onze tweede dag.

In groepjes trokken we het mooie Kempische landschap in, op zoek naar kleine, kriebelende kruipers. Al gauw leerden we het verschil tussen insecten en spinachtige. In een doosje met vergrootglas konden we beter onze gevonden Hoornaar, rode mieren,… bewonderen. Onze gidsen waren top!

Een andere groep kraakten geheime codes en zochten kistjes met opdrachten en als beloning kregen we koekjes. Een vierde groep knutselde met afval en deed een quiz over recycleren.

Een dikke pluim voor onze kok die maakte dat ons buikje content was.

Nadat we brieven richting huiswaarts schreven, douchten we en speelden we gezelschapsspelletjes.

Vanavond kwamen 'De 3 Wijzen' op bezoek… Rare figuren die ons goed deden lachen… om onze dag goed af te sluiten!

  

  

  

Donderdag:

Na een stevig ontbijt kregen we bezoek van enkele Kempische heideschapen, hun herders en hun honden. Nadat we veel bijleerden over de kenmerken van deze dieren en hoe ze leven en wat de taak is van hun verzorgers, trokken we de heide in voor het schapenspel waar we konden bewijzen dat we goed geluisterd hadden naar de uitleg van de herders. Als afsluiter werden we zelf de herders die de schapen naar de schaapsstal mochten leiden en kregen we een demonstratie van de zeer goed getrainde honden die steeds trouw hun baasje helpen om de schapen op stal te brengen.

In de namiddag snoepten het vierde leerjaar ook van deze onvergetelijke ervaring en gingen het derde leerjaar nogmaals op zoek naar de schat die we dankzij enkele codes die we konden kraken terwijl anderen knutselden en schilderden met afval.

Na de overheerlijke pizza’s maakten we ons klaar voor de pyjamafuif waar we onze beentjes konden strekken. We sloten onze laatste avond af met een stiltemoment: de bosklassen 2018 zijn superleuk geweest!!

  

  

  

  

  

                                        

 

Vrijdag:

Op onze laatste, frisse ochtend pakten we eerst onze valies in om daarna in onze groepjes nog een laatste activiteit mee te pikken.

Visjes maken met een petfles en beschilderen,... op zoek gaan naar kevers en ander gedierte in de vrije natuur,... schatkistjes zoeken aan de hand van een GPS,... We deden nog een inspanning om de aandacht erbij te houden.

Ons laatste stukje energie dat we nog over hadden, leefden we uit op de speeltuin om daarna verwend te worden met lekkere frietjes!

De lieve buschauffeur laadde ondertussen onze koffers in zodat we rond 14 uur huiswaarts konden bollen,... met een super tevreden gevoel!

Het is zeer goed geweest!